Posted on

Jakie właściwości zdrowotne ma herbata? Napar herbaciany jest znany od wieków i doceniany za swoje dobroczynne działanie na ludzki organizm. Kilka filiżanek dziennie sprzyja pracy układu pokarmowego, moczowego i nerwowego. Susz herbaciany posiada flawonidy, które skutecznie hamują procesy starzenia się komórek w organizmie.

Przeciwutleniacze wzmacniają układ odpornościowy i chronią przed infekcjami. Dobrze wiedzieć, że tylko trzy filiżanki herbaty dziennie hamują rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Najzdrowsze gatunki herbat to biała, zielona i czerwona. Co więcej, można wybierać w smakach owocowych, korzennych i tradycyjnych. Orientalne połączenia z pieprzem, kardamonem, cynamonem czy wanilią świetnie sprawdzają się w sezonie jesienno-zimowym. Rozgrzewają i uodparniają organizm.

Herbata czerwona pomaga w trawieniu i szybszym spalaniu tkanki tłuszczowej. Ponadto poprawia pamięć i koncentrację. Herbata zielona znacząco poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, wydalniczego oaz nerwowego. A królowa wśród herbat, czyli biała herbata jest znana z dużej ilości kofeiny i witaminy C. Wykazuje właściwości antywirusowe i antybakteryjne, dlatego też wzmacnia odporność i przeciwdziała przeziębieniom. Polecana jest w szczególności kobietom ze względu na  działanie antyoksydacyjne poprzez zwalczanie wolnych rodników. Aby herbata smakował jeszcze bardziej, warto ja podać w specjalnych filiżankach wykonanych z cienkiej porcelany.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *