Kawa działa dobroczynnie na zdrowie, ponieważ wyróżnia się właściwościami leczniczymi. Ziarna kawy z powodzeniem wykorzystuje się w branży farmaceutycznej i kosmetycznej. Dlaczego warto pić kawę? Jedna filiżanka dziennie chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami, ponieważ zawiera mnóstwo antyoksydantów.
Oczyszczają one organizm z toksyn. Działa dobroczynnie na pamięć i koncentrację oraz pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na Alzheimera i Parkinsona. Kawa znacząco przyspiesza metabolizm i przyczynia się do skutecznego chudnięcia. Jednak najbardziej cenionym składnikiem kawy jest kofeina, która prócz właściwości pobudzających organizm do działania, znajduje swoje zastosowanie w lekach przeciwbólowych i przeciwmigrenowych. Warto wiedzieć, że kawa w za dużych ilościach może przyczyniać się do rozwoju wrzodów żołądka. Ponadto wypłukuje magnez z organizmu, dlatego należy pamiętać o dodatkowej suplementacji.
Czym różni się Robusta od Arabiki?
Robusta i Arabika to najbardziej popularne odmiany kawy. Jak rozróżnić smak Robusty od Arabiki? Ziarna Arabiki są wyjątkowo płaskie. Kawa w smaku charakteryzuje się łagodnym i średnio kwaśnym, ale mocnym aromatem. Zawartość kofeiny w ziarnach wynosi od 0,7 do 1,6%. A ziarna robusty są bardziej okrągłe i dużo mniejsze od ziaren arabiki. W smaku są mocne, kwaśne, a nawet gorzkie.
Niestety charakteryzują się słabym aromatem. Jest zdecydowanie mniej odczuwalny i lekko orzechowy. Ziarenka zawierają od 1,7% do 4% kofeiny. Robustę uwielbiają osoby, które potrzebują dużego i nieustającego pobudzenia intensywnym, wręcz ostrym smakiem. Warto powiedzieć, że Arabika dedykowana jest smakoszom kawy, którzy są miłośnikami łagodnego napoju bez goryczy. W szczególności poleca się ją osobom, które ze względów zdrowotnych nie mogą pozwolić sobie na przyjmowanie dużej dawki kofeiny. Co jeszcze odróżnia Robustę od Arabiki? Krzewy kawowca Robusty są mniej wymagające w porównaniu z kawowcami Arabiki, które potrzebują ciągłego nasłonecznienia i regularnych opadów deszczu.