Posted on

Nie każdy wie, że podstawą do zrobienia latte, latte machiato czy flat white jest idealnie przygotowane espresso. W pierwszej kolejności należy wybrać wysokiej jakości ziarna kawy, najlepiej 100% Arabikę. Ziarna muszą zostać prawidłowo zmielone.

Jeśli posiadamy ekspres z wbudowanym młynkiem lub młynek do kawy, ziarna zostaną idealnie przygotowane do zrobienia kawy. Pamiętajmy, że zbyt drobno zmielone ziarna mogą sprawić, że napój stanie się gorzki i cierpki. Gęsta i kremowa pianka na espresso dowodzi, że ziarna zostały zmielone prawidłowo. Aby cieszyć się pysznym smakiem i aromatem kawy nie wolno zapominać o temperaturze wody, która nie może przekraczać 95 stopni Celsjusza.

Jaką kawę wybrać do ekspresu przelewowego i niskociśnieniowego?

Ekspresy przelewowe i niskociśnieniowe, czyli kawiarki nie posiadają wbudowanego młynka do mielenia ziaren. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne zmielenie ziaren w młynku lub kupno wysokiej jakości kawy mielonej. Decydując się na zakup kawy dobrze jest zwrócić uwagę na datę wypalania ziaren. Najlepiej wybierać te, których ziarna zostały wypalone kilka miesięcy wstecz.

Ciekawostkę stanowi fakt, że data przydatności kawy to dwa lata od wypalenia ziaren. Na przykład kawa ziarnista Woseba Bio Organic posiada 100% Arabiki pochodzącej z ekologicznych upraw Ameryki Północnej. Wyróżnia się delikatnym smakiem lecz intensywnym aromatem. Łagodnie słodki posmak i głęboki aromat jest charakterystyczny dla Woseby Cafe Brasil, której ziarna Arabiki pozyskiwane są metodą tradycyjną na sucho. Długo prażone ziarna mają wpływ na bardzo niską kwasowość. Woseba Crema Gold idealnie nada się do ekspresów niskociśnieniowych i przelewowych. Mieszanka ziaren premium pochodzi z Ameryki Południowej, Azji i Afryki. Niska kwasowość i kremowy smak to uczta dla miłośników delikatnego podniebienia.

Doskonale smakuje z mlekiem lub słodką śmietanką z dodatkiem tartej czekolady. Z powodzeniem można ją wykorzystać do przygotowania zimnych kaw, które gaszą pragnienie w upalne dni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *