Posted on

Kawowce są roślinami, które wydają ziarna kawy. Ich jakość zależy głównie od warunków, w jakich rosną i dojrzewają. Kluczową rolę spełniają tutaj czynniki atmosferyczne. Arabika i Robusta to dwa najbardziej popularne gatunki krzewów, z których pozyskuje się kawę. Plantacje tych gatunków zdominowały światową produkcję kawy.

Krzewy Arabiki są wymagającymi roślinami w odróżnieniu od Robusty. Aby krzew Arabiki wydał wysokiej jakości ziarna potrzebuje promieni słonecznych i regularnych opadów, które użyźnią podłoże. Ich plantacje powstają wszędzie tam, gdzie panują sprzyjające warunki atmosferyczne. Największe plantacje znajdują się w Ameryce Środkowej i Południowej. Z kolei Robusta znajduje się w Ameryce Południowej, Afryce i Azji. Jak powstaje kawa? Z najlepszych i dojrzałych owoców!

W pierwszej fazie owoc jest zielony, a następnie zmienia barwę żółtą i pomarańczową. Plantatorzy wiedzą, że wkrótce będzie dojrzały i zmieni swój kolor na czerwony. Wysokiej jakości ziarna zbiera się zawsze ręcznie lub za pomocą specjalistycznych grabi, które strącają ziarna na ziemię. Następnie owoce podlegają procesowi przetwarzania i pulpowania. Z kolei ziarna kawy kryją się pod słodkim miąższem i skórką owoców. Każde ziarno posiada delikatną łupinkę nazywana pergaminem. Dochodzi do oddzielenia ziarna od owocu, płukania i układania ich zgodnie z rozmiarem. Suszone na słońcu ziarna kawy wpływają na smak i aromat napoju. Niestety współczesnym producentom zależy, aby wyprodukować jak najwięcej kawy w krótkim czasie. Do tego celu wykorzystuje się mechaniczne suszarnie. Na końcu procesu ziarna prażone są w palarni i tam pod wpływem wysokiej temperatury nabierają brązowego koloru.

Arabika czy Robusta? Która z kaw smakuje lepiej z mlekiem?

Kawa z mlekiem lub słodką śmietanką smakuje doskonale! Czy kawa z mlekiem jest zdrowa? Tutaj eksperci są podzieleni. Jedni z nich są zdania, że połączenia krowiego białka z kawą nie jest szkodliwe dla organizmu i samopoczucia. Z kolei inni wskazują na trudności w trawieniu posiłków popijanych kawą z mlekiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *