Posted on

Wysokiej jakości kawa mielona do ekspresu, na przykład Woseba Crema doskonale nadaje się do przygotowania napoju w kawiarkach i french pressach. Produkt jest mieszanką ziaren premium pochodzących z plantacji Ameryki Południowej, Afryki i Azji. Wyróżnia się bardzo delikatnym, ale aromatycznym smakiem. Klienci docenili kawę za bardzo niską kwasowość.

Kawa mielona do ekspresu jest świetnym zamiennikiem kaw ziarnistych. Zdecydowanie szybciej się ją przygotowuje. Na czynność mielenia ziaren w młynku każdego poranka nie każdy może sobie pozwolić ze względu na brak czasu. Miłośnicy kawy zastanawiają się, jaki rodzaj kawy powinni wybierać Arabikę, Robustę czy Liberikę? Wysoka jakość ziaren kawowca zależy przede wszystkim od miejsca, gdzie rośnie i dojrzewa. Bardzo ważne są tutaj klimat, region, stałe temperatury, promienie słoneczne i obfite deszcze, które użyźniają ziemię.

Dla kawowców ważna jest również wysokość nad poziomem morza. Dlatego też ziarna Arabiki z Ameryki Południowej będą inaczej smakować niż ziarna pochodzące z Afryki. Na wysoka jakość kawy wpływa również sposób zbierania ziaren. Najdroższe gatunki są zbierane tylko i wyłącznie ręcznie. Metoda jest delikatniejsza od maszynowych zbiorów. Ziarna pozyskuje się dzięki ruchom specjalnego grzebienia lub poruszania gałęziami, tak aby ziarna upadły na ziemię. Kolejnym aspektem, który wpływa na jakość kawy jest suszenie ziaren. Tutaj wykorzystuje się metody tradycyjne na sucho lub na mokro. Wybierając metodę na sucho ziarna pozostawia się na słońcu, od czasu do czasu je mieszając. Metoda na morko jest bardziej wymagająca. Po pierwsze należy wyjąć ziarna z owoców, a następnie je oczyścić. Dalej ziarna podlegają procesowi prażenia.

Przepis na kawę po irlandzku

Aby przygotować tradycyjną kawę po irlandzku potrzebne będą kawa rozpuszczalna, irlandzka whisky, cukier i bita śmietana. Kawę należy zaparzyć w dzbanku dodać alkohol oraz cukier i mieszać tak długo aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Napój pięknie prezentuje się w szklanych filiżankach. Na wierzch dodaje się bitą śmietanę do dekoracji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *