Posted on

Zdaniem ekspertów i miłośników kawy na świecie jest niemalże 60 różnych ziaren kawowca, ale tylko dwa z nich cieszą się największą popularnością. To Arabika i Robusta. Nazwa Arabika pochodzi od słowa arabski.

Ciekawostką jest fakt, że pierwsze jej plantacje były w Jemenie. Natomiast teraz Arabikę importuje się głównie z Ameryki Południowej. Z Arabiki przygotowuje się najlepsze espresso. Z kolei Robustę pokochali fani mocnego, gorzkiego i intensywnego smaku z nutą kwasowości.

Co warto wiedzieć o kawie?

Arabika z dodatkiem Robusty sprawi, że na powierzchni kawy wytworzy się pianka. Dlatego też na sklepowych półkach można zauważyć kawy rozpuszczalne z dopiskiem creme. Co więcej,  odrobina ziaren Robusty w Arabice chroni kawę przed utratą aromatu. Arabika jest znana ze swojego delikatnego smaku i intensywnego aromatu, a Robusta z nieco kwaskowego posmaku.  A najdroższym gatunkiem kawy jest gatunek Kopi Luvak. Ziarna kawowca pochodzą z południowo- wschodniej Afryki. Ziarna kawy zbierają  łaskuny, czyli drapieżniki. Następnie zostają one wybierane przez plantatorów z odchodów zwierząt. Ziarna kawy po procesie trawienia i fermentacji przez zwierzę mają mniejszą zawartość goryczy i samej kofeiny. Cena jest oszałamiająca. Tylko za  50 gram kawy trzeba zapłacić ponad dwieście złotych. W powszechnym obiegi kawa rozpuszczalna uważana jest za gorszą od tradycyjnej mielonej lub ziarnistej. W sklepach można również kupić kawę w saszetkach, kapsułkach oraz kawę granulowaną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *