Posted on

Kawa po otwarciu opakowania powinna zostać szczelnie zamknięta, tak aby jej ziarna nie straciły na wartości. Produktowi sprzyja temperatura pokojowa. Miejsce, gdzie będzie przechowywana powinno być suche, ciemne i bez dostępu powietrza. Najczęściej popełnianym błędem przez domowników jest składowanie kawy w lodówce.

Ziarna kawy pochłaniają zapachy, dlatego też mielona kawa może nasiąknąć produktami przechowywanymi w lodówce. Szczelnie zamknięte okazuje się najlepszym wyborem. Warto pamiętać, że kawę w ziarnach dobrze jest mielić tuż przed jej zaparzaniem. Kawy pod żadnym pozorem nie należy mrozić. Resztki kawy śmiało można wykorzystać do marynaty, deserów lub domowych peelingów.

Kawa rozpuszczalna idealna do letnich deserów

Z kawy rozpuszczalnej można przygotować pyszne i orzeźwiające desery, które znakomicie sprawdzą się podczas upalnych dni. Miłośnicy capuccino mogą przygotować kawę w wersji na zimno z dodatkiem bitej śmietany i gorzkiej czekolady. Sposób przygotowania deseru jest naprawdę prosty! Kawę należy zaparzyć w ulubionych szklankach, a czekoladę wymieszać ze słodką śmietanką. Chmurkę z kremu można udekorować wiórkami kokosowymi. Jeżeli masz ochotę na ciasteczka z kawą nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć składniki w jeden deser. Dno kubeczków wyłóż pokruszonymi ciasteczkami i dodaj odrobinę bitej śmietany. Następnie po ściankach naczynia wlej zimną kawę rozpuszczalną, nałóż kolejną warstwę śmietany i udekoruj wierzch czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *