Posted on

Jak wybrać kawę do ekspresu? Arabica czy Robusta? Szukając kawy, należy wziąć pod uwagę to, w jaki sposób będzie przygotowywana. Liczy się również smak, intensywność i zaskakujące nuty orzechowe. Kawy dostępne w sklepach różnią się od siebie jakością ziaren, prażeniem ziaren oraz proporcjami w jakich zostały różne ziarna zmieszane ze sobą. Wszystkie te elementy wpływają na smak kawowego naparu.

Warto wiedzieć, że kawy, które przeznaczone są do ekspresu ciśnieniowego wymagają innego sposobu wypalania ziaren. Z kolei kawy dedykowane ekspresom przelewowym i niskociśnieniowym również zaparza się inną metodą. Tutaj ziarna wyróżniają się bardzo jasnym wypałem. Wypala się je w bardzo wysokich temperaturach w krótkim czasie. Ciekawostką jest fakt, że kawy przeznaczone do espresso wypalane są znacznie dłużej w temperaturze ponad 200 stopni Celsjusza. Wpływa to na znacznie głębszy i intensywniejszy smak kawy po jej zaparzeniu.

O tym, czy kawa będzie smakowała decydują jakość i świeżość. Aromaty z czasem ulatniają się, dlatego też należy pamiętać, aby kawę przechowywać w bardzo szczelnym pojemniku. Po drugie podczas zakupów eksperci radzą znaleźć datę wypalania kawy przez producenta podaną na opakowaniu. Nie każdy wie, że data przydatności kawy to dwa lata od wypalania ziaren. Najlepiej jest wybierać kawy, których data wypalenia ziaren sięga tylko kilku miesięcy wstecz. Co z jakością? Jakość ziaren zależy również od regionu, klimatu i warunków atmosferycznych, w których dojrzewają kawowce. Bierze się pod uwagę także selekcje ziaren, ich obróbkę oraz gatunek.

Kawa ziarnista 1 kg Woseba Espresso

Czym charakteryzuje się kawa ziarnista 1 kg Woseba Espresso? To jedna z najchętniej kupowanych kaw. Została doceniona za wysokiej jakości ziarna oraz specjalny proces prażenia. Wyróżnia się unikatowym oraz bogatym smakiem i niską kwasowością. Kawa jest zbierana na plantacjach oraz na dziko rosnących krzewach. Idealnie nadaje się do parzenia w ekspresach ciśnieniowych, przelewowych oraz do parzenia w filiżankach metodą tradycyjną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *